Stavebníctvo na východe SR je podľa ZSPS v mimoriadne zložitej situácii

24.10.2005 Celý región

Bratislava 24. októbra (TASR) – Stavebníctvo na východe Slovenska je v mimoriadne zložitej situácii. Pod nepriaznivý stav odvetvia sa podpísali nedosta...
Bratislava 24. októbra (TASR) – Stavebníctvo na východe Slovenska je v mimoriadne zložitej situácii. Pod nepriaznivý stav odvetvia sa podpísali nedostatočná prístupová infraštruktúra, malá miera investícií, vysoká nezamestnanosť, vstup dumpingových ponúk a pracovných síl z okolitých krajín a konkurenčný tlak firiem z iných regiónov.

Informoval o tom Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) na základe minulotýždňového hodnotenia odvetvia v Košickom a Prešovskom kraji. V kontexte s tým, zväz pripravil návrhy ďalšieho smerovania odvetvia stavebníctva v tomto regióne. \"Ide o intenzívnejšie kontakty so štátnou správou a miestnou samosprávou, lepšie sledovanie investičných možností a ich prípravu, sprísnenie kontroly nelegálnej práce a dodávok, \" uviedol prezident ZSPS Ján Majerský.
Krajské stretnutia podnikateľov a ZSPS, organizované pre stavebných podnikateľov, boli doplnené o vystúpenia zástupcov regionálnych orgánov. \"Od týchto stretnutí, kde budú zúčastnení podnikatelia informovaní o významných projektoch v jednotlivých regiónoch, očakávame najmä zlepšenie spolupráce medzi podnikmi a regionálnou správou, \" povedal Majerský.
Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer na stretnutí informoval o výsledkoch kraja za uplynulé obdobie a spresnil možnosti ďalšej spolupráce. Podnikateľov informoval o získaní ratingového hodnotenia od CRA Rating Agency pre KSK. Kraj sa tak zaradil medzi najlepšie hodnotené komunálne subjekty v SR.
Podľa plánu sa krajské stretnutia budú konať v Nitre (26. októbra), v Martine (2. novembra) a v Bratislave (9. novembra).
ZSPS je od roku 1990 združenie podnikateľov v oblasti stavebnej výroby, výroby stavebných látok, projekcie, výskumu, vývoja a inžinierskej činnosti. Má 161 členov, ktorí zamestnávajú asi 20 000 ľudí. Činnosť ZSPS sa zameriava na ochranu členskej základne, spoluprácu pri vytváraní legislatívnych noriem, komunikáciu s Európskou federáciou stavebných priemyslu (FIEC), vyjednávanie s odborovými zväzmi a prípravou seminárov a školení.
 

Vyberte región